Startside
Om Bayer
Rasen i Norge
Rasens historie
Standard

Bayer startsida



 

Området ble sist oppdatert 20.03.09.



 

BAYERSK VILTSPORHUND – ETTERSØKSSPESIALISTEN

KENNEL AV TRAULLVARJEN

Schweisshundenes historie
av Magne Klokset


Utvikling av våre dagers schweisshunder:

Hannoverische Schweisshund og Bayerische Gebirgschweisshund

Våre dagers schweisshunder nedstammer, som de andre europeiske jakthunder, direkte fra seguiser-hundene, eller som de benevnes; kelterbracke. Seguiser eller bracke er et felles begrep på de på sporet jagende og halsende hunder, slike som våre dagers drevere, dachs og støvere.

Kelterne var et folkeslag som spredde seg over Europa fra det 8. - 4. århundre før Kristus. Den gruppen som er interessant i denne sammenheng er de Kelterne som hadde tilhold i området som i dag utgjør Tyskland og Østerrike, de såkalte Donau-Kelterne. Dette var et jordbruks- og jegerfolk som utmerket seg som store hundeelskere. Dette folkets bruk av hunder er nøyaktig nedskrevet i en del gamle skrifter. Blant annet den greske skribenten Arrian (130 e.Kr.) har skildret Donau-Kelterne og deres hunder svært inngående.

Noen systematisk raseavl var det ikke, verken hos Kelterne eller hos Germanerne som etter hvert overtok områdene. I vesentlig grad dreide det seg om bruksegenskaper. Det var da stort sett to bruksområder jakthundene ble brukt på. Ledhunder til å spore viltet og angrepshunder, «hetshunder», til å angripe eller trenge viltet opp i et hjørne slik at jegerne kom til med sine lanser og «Hirschfängere» (lang kniv eller sabel) for å drepe viltet.

Det er de såkalte ledhundene som er interessante i denne sammenhengen. I følge beskrivelsene var disse hundene store, massive og særdeles rolige hunder, som utmerket seg med en ekstremt god luktesans. De ble bare brukt til å spore opp vilt med. Bruken av ledhunder var utbredt i oldtiden og frem gjennom hele middelalderen.

I og med innføring og bruk av skytevåpen til jakt meldte det seg et behov for en hund til bruk etter skuddet, til å finne igjen det påskutte viltet. I det 17. og 18. århundret ble det fra ledhundtypene utkrystallisert hunder som viste gode egenskaper i det å kunne følge kalde sårspor etter vilt. Disse hundene ble benevnt som Schweisshunder.

Noen systematisk avl var det ikke snakk om før ca 1845 da det kongelige jaktgods ved Hannover oppstod et ledhundkull som fikk benevnelsen «Rød Hannoveransk Haidbracke». Disse avkom utmerket seg ved at de var særlig interessert i spor etter høgvilt (klovvilt) og hadde svært gode neser. De ble opphavet til den Hannoveranske Schweisshunden.

Tidlig hadde det i de Bayerske Alper og i Tirol meldt seg behov for en noe lettere Schweisshund som kunne ta seg fram i det ulendte terrenget. Det oppstod etter hvert en rekke mindre hunder som ble brukt til ettersøk. Det står skrevet at fyrsten av Turn und Taxis i året 1812 i sitt jaktområde førte noen lette schweisshundlignende hunder som bare ble brukt til ettersøk.

Rundt 1850 skjedde det merkelige at to menn; Freiherrn von Krag og «Hammerherrn» Peintinger vom Steirischen Erzberg, uavhengig av hverandre krysset en Brandlbracken hannhund med ei Hannoveransk tispe. Valpene etter disse kryssinger utgjør opprinnelsen til Bayerische Gebirgschweisshund. Det er senere innkrysset forskjellige brackentyper, blant annet Tirolerbracke.

I dag er den Bayerske Schweisshunden i likhet med den Hannoveranske renavlet.

Kilder:
Doktoravhandling av Wolf Eberhard Barth: «Der Hannoverische Schweisshund als Beispiel der Entwicklung eines deutschen Jagdhundes.»
Chronik -Klub Für Bayerische Gebirgschweisshunde 1912

 

Startside | Om Bayer | Rasen i Norge | Rasens historie | Standard | om Traullvarjen

KENNEL AV TRAULLVARJEN